Select Culture

Informații Utile Despre Turcia

Calypso

 

                              

Dragi parteneri,

Aici puteți găsi informații necesare despre Turcia, pe care le puteți recomanda pentru un sejur perfect.

 

VIZĂ

Turcia așteaptă cu porțile deschise vizitatori din toată lumea.Pentru România nu este nevoie de nici o viză.Este suficient ca pașaportul dumneavoastră să aibă valabilitate minimum șase luni  de la eliberare pentru a explora toate frumusețile Turciei.

 

MONEDA NAȚIONALĂ

 

Moneda națională a Turciei este Lira Turcească. Supunitatea sa sunt bănuții numiți „kuruș”.Baknotele de pe piață sunt de 5,10,20,50,100,200, monezile de 5,10,25,50  kuruș şi 1 liră. Îmaginea de pe fațadă este cea cu Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii și de altfel al Turciei de astăzi, pe spate având imagini cu locuri culturale din Turcia.Valuta se poate schimba in bancă sau la casele de schimb valutar după cursul stabilit de Banca Noțională.Înafară de Lira Turcească, în zonele turisitice, majoritatea magazinelor și restaurantelor acceptă Dolari și Euro, totuși este in avantajul dumneavoastră să dețineți și niște Lire Turcești. Nu uitați, Leii sau Ronii nu se  schimbă in Antalya și zona Ecee!!!

 

Întrebări frecvente:

 

Pot extrage bani prin ATM (bancomat)?

De pe cartea debit se pot retrage bani prin oricare bancomat atât în Lire Turcești cât și în Dolari sau Euro. Pentru comoditatea tuturor, majoritatea bancomatelor oferă alternativa de limbi străine cum ar fi Engleza,Germana,Rusa.
 

Îmi pot folosi cartea de credit pentru cumpărături?

Aproape peste tot se poate folosi cartea de credit. Dacă plecați în excursii mai indepartate( întrebați ghidul )în orașe mici sau sate ar fi bine să aveți cu dumneavoastră totuși și bani lichizi.


Pot conduce în Turcia cu permisul meu?

Se poate conduce in Turcia cu permisul țării din care proveniți, condiția fiind să aveți cu dumneavoastră tot timpul pașaportul,permisul internațional de conducere și actele vehiculului.
 

Ce fel de magazine se găsesc in Turcia?

În afară de multe produse cu marcă autohtonă aproape tot ce este în Europa.

 

Mă pot ințelege chiar dacă nu vorbesc Limba Turcă?

În zonele turistice majoritatea persoanelor știu și alte limbi cum ar fi Engleza,Rusa,Germana.

 

Cum îmi pot folosi telefonul mobil in Turcia?

Activați-vă roaming ul prin operaturul dumneavoastră înainte de apleca din țară apoi alegeți unul dintre operatorii din Turcia cum ar fi Avea,Turkcell sau Vodafone sau cumpărați o nouă cartelă de aici reâncărcabilă.

 

Între ce ore sunt deschise muzeele in Turcia?

Cu excepția marilor muzee din Istanbul care au alt program, toate muzeele sunt deschise intre ora 09:00 și 17:00 luni fiind închise, excluzând prima zi a sărbătorilor naționale când ora deschiderii este 13:00.

 

Când sunt deschise farmaciile?

De luni până sâmbătă intre orele 09:00 și 19:00. Duminica, pentru fiecare cartier in parte una dintre farmacii este de serviciu, numele și adresele fiind afișate pe ușa oricărei farmacii.

 

La ce oră se deschid magazinele?

Nu este o oră exactă,in general supermarketurile intre 10:00 și 22:00 celelalte magazine depinzând de aglomerația și solicitarea zonei.

 

La ce oră se deschid băncile?

În timpul săptămânii băncile sunt deschise între 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica inchise.

 

Care este ora în Turcia?

Este aceeași oră ca în România.

 

Numere in caz de urgență la care puteți apela 24 de ore:

 

112-Ambulanța

110-Pompierii

155-Poliția

154-Poliția în trafic

156-Jandarma

158-Securitatea de coastă

113-Îngrijire medicală

114-Cazuri de intoxicare

177-Incendii de păduri

 

Sărbători religioase și naționale

 

Sărbătorile religioase cât și cele oficiale sunt celebrate cu mult entuziasm în Turcia.

*1 Ianuarie anul nou

* 23 Aprilie-Ziua copiilor

*1 Mai-Ziua muncii

*19 Mai-Ziua tineretului și al sportului,comemorarea lui Atatürk

*30 August-Ziua Victoriei

*29 Octombrie-Ziua Republicii

*Două mari sărbători religioase, „Șeker Bayramî„ și „Kurban Bayramî„ ,durează câte trei zile iar datele acestora se schimbă in fiecare an.

 

Alte sfaturi

-Luați pașaportul cu dumneavoastră odată ieșiți din hotel.

-Dețineți o hartă a zonei care să menționeze locurile de vizitat.

-Pentru serviciile medicale plata se face la locul de față urmând ca polița dumneavoastră de asigurare să vă returneze banii în funcție de factura plătită.

-Dacă printre obiectivele dumneavoastră se află și o moschee nu uitați să vă descălțați înainte de a intra și să fiți imbrăcați cât se poate de decent, pentru femei eșarfă.

-Consumul băuturilor alcoolice este interzis pe stradă sau în parcuri iar după ora zece magazinele nu au voie să le vândă.

-Apa de la robinet nu este potabilă, având mult clor, vă recomandăm să cumpărați de la market.

-Transportul in comun este cel mai convenabil iar șoferii vă vor ajuta să ajungeți la locul dorit.

-Nu uitați de tradiționala Baie Turcească, „Hamam„ .

-Cuvântul „bacșiș„ provine din Limba Turcă așa că nu ezitați să îl lăsați in urma serviciilor de care sunteți mulțumiți.

-Negociatul nu este numai drumul de a ajunge la prețul dorit, este un obicei de sute de ani și o plăcere pentru negustori.

-Turcii sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor. Dacă aveți nevoie de ajutor nu ezitați să îl cereți, o vor face cu cea mai mare plăcere.

 

Pentru o cunoaștere mai completă a zonei și informații despre excursiile opționale intrați in contact cu ghidul dumneavoastră.

 

 
Pentru întrebari sau mai multe informații nu ezitați să ne conectați pe adresa [email protected]