Select Culture

Despre Istanbul

ISTANBUL-3-CAPITAL1.jpg

 

Istanbul sau Orașul Pe Șapte Coline  (fost Constantinopol, fost Bizanţ) este cel mai mare oraş al Turciei. Singurul oraş din lume ce se intinde pe două continente, Europa şi Asia, Istanbulul are o populaţie de aproximativ 17.5 milioane de locuitori. Oraşul a fost întemeiat de împăratul roman Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii greceşti Bizanţ. Sub numele de Constantinopol, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Bizantin pentru mai bine de un mileniu. În 1453, a fost cucerit de turci, iar ulterior, a devenit capitală a Imperiului Otoman transformându-și numele în Istanbul.
Oraşul vechi se află pe malul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia şi Marea Neagră - de Marea Marmara. În ziua de azi, oraşul este mult mai mare şi acoperă atât partea europeană, cât şi cea asiatică. Deşi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o poziţie majoră în economia şi cultura ţării, fiind cel mai important centru de comerţ internaţional al Turciei.

 

istanbul.jpg

 

Obiective turisticeMoscheia Albastra, construită între anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de către Mehmet Aga, unul din fii lui Sinan. In interior, moscheea este decorată cu motive arabesc iar pereţii sunt acoperiţi de motive florale. Sfânta Sofia, lăcaş de cult bizantin terminat in 537 e.n. A fost catedrala vechiului oraş bizantin si transformată in moscheie dupa 1453, anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani. Clădirea iniţiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu. Împăratul Iustinian I a ordonat reconstruirea catedralei care s-a terminat în 537, cu toate că finisajele au continuat până în 563. Astfel Sfânta Sofia a devenit un loc de pelerinaj, şi a fost decorată cu, mozaicuri aurii, candelabre de crisal şi picturi religioase faimoase pentru arta cu care au fost lucrate. Ea a fost transformată în catedrală catolică de către primii cruciaţi din 1204, a redevenit ortodoxă în 1261. În 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee, i s-au adăugat minarete,icoanele din mozaicuri au fost acoperite cu tencuială. A funcţionat ca moschee până în 1930, iar în 1935 a devenit muzeu. Palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor din anii 1465-1853. Complexul de clădiri care alcătuieşte Palatul Topkapi îşi ia numele de la “Poarta tunului”, care se găseste pe malul Bosforului, poarta pe care sultanul ieşea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor. Construcţia a început în 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. In 1853, curtea regala a fost mutată la Palatul Dolmabahçe. După ce a servit doar ca harem pâna in 1909, palatul a fost declarat muzeu in 1924. Topkapi a fost reşedinţa sultanilor, a guvernului si trupelor de elită ale imperiului. Clădirile Palatului includ Şcoala Otomană, Divanul,bucătaria, Haremul. Printre exponate se gasesc armuri, arme, bijuterii, haine scumpe, cel mai mare diamant din lume, trăsuri, tacâmuri, mobilă scumpă.Palatul Dolmabahçe a fost reşedinţa sultanilor dupa 1853. Printre exponate se numară unul dintre cele mai mai candelabre din lume (de 4 tone), mobilă încrustată cu fildeş, picturi foarte valoroase, covoare lucrate manual, colecţii de arme si armuri, bijuterii. Podul Galata peste Bosfor - face legatura intre Asia si Europa. Cea mai veche institutie de invătământ superior din Istanbul este Universitatea (1453).
Pe lângă istoria sa , Istanbul este orașul care  traiește 24 de ore.Centrul Taxim,Strada Istiklal,Bazarul sunt unele dintre cele mai importante locuri ce merită vizitate.


Zece Motive Pentru A Vizita Orasul Istanbul :


galata-karakoy.jpg

 

1-Un oraș turistic prietenos,Istanbul atrage milioane de turiști din toate colțurile lumii.Multe locuri pot fi parcurse chiar pe jos sau cu ajutorul vapoarelor care fac legatura intre cele două continente.Cu muzee,moschei,piețe-bazaruri- unice și multe altele este un paradis pentru cei pasionați de arta fotografiei.

2-Un adevărat rai pentru hoteluri.Dacă vreți să fiți cazați in cele mai de lux condiții vă aflați în locul perfect.Taksim este unul dintre cele mai recunoscute cartiere pentru viața de noapte,festivaluri pentru fiecare gust cât și pentru varietatea de magazine cu prețuri pentru fiecare buzunar.Tot in această zonă se află hoteluri cu o panoramă de nedescris spre Marea Marmara,Bosphor și Moscheia Albastră.

3.Nu uitați să vizitați Bazarul și piața condimentelor.Printre multe altele veți fi uluiți de frumusețea covoarelor lucrate manual, specific Turciei, cu modele caracteristice fiecărei zone și de pietrele semi prețioase în sute de culori .Magazinele tradiționale se află în orașul vechi.Nu uitați că sunteți in Turcia așa ca nu evitați să negociați la un ceai cald cu ei până vă înțelegeți la preț.

4.Istanbulul este înconjurat de ape.Strâmtoarea Bosphor face legătura dintre Marea Neagră și Marea Marmara care desparte cele două continente Asia Mică și Europa.O croazieră pe Bosphor nu trebuie ratată fiind unul dintre cele mai populare incursiuni în istoria Istanbulului și frumusețea Bosphorului.

5. Este știut ca unul dintre cele mai importante așezari din vechiul Drum al Mătăsii.

6.Un alt motiv pentru a vizita Istanbulul este Bucătăria Turcească,una dintre cele mai bogate din lume și lokumul adică rahatul turcesc.

7.Orașul Care Niciodată nu Doarme…După o zi de plimbare și istorie vă puteți lăsa captivați de viața de noapte a Istanbulului.Baruri,crame,cluburi cu tot felul de muzică live, cafenele cu narghilea vă așteptă cu ușile deschise.

8.Să nu uităm despre tradiționala baie turcească,Hamamul. Construit și astăzi in aceași arhitectură ca pe vremuri, vă oferă câteva ore de relaxare a trupului și a minții nu numai prin peelingul specific cât și prin masajele făcute cu tot felul de uleiuri aromatice.

9.Este foarte ușor să ajungeți in Istanbul atât cu avionul cât și cu autocarul. Două mari aeroporturi vă oferă confortul zborurilor directe până aici cât și o poartă de plecare in orice țară din lume.

10.Un oraș plin de istorie și multe atracții, singurul oraș din lume care a fost capitala a două mari imperii timp de mai mult de două milenii.

 

stambul_3.1pg.jpg

 

Pentru întrebari sau mai multe informații nu ezitați să ne conectați pe adresa  [email protected]