Select Culture

7 minuni care trebuie văzute dacă sunteți în Antalya!

Numai bun de citit, dacă vă place istoria…

 

1- Biserica Sf. Nicolae, mormintele Liciene, orașul scufundat Kekova

Demre myra kekova st. Nicholaus5.JPG sehriniTani_1noel-baba_20150203160827.jpg kekova 4.jpg

 

Biserica poartă hramul  Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor, cunoscut și sub numele de Moș Crăciun. Fără a se arăta de-a lungul vieții sale, arunca mereu săracilor săculețe cu bani pe fereastră sau pe coșul de fum, ajuta copiii și fetele care nu se puteau căsători din cauza stării materiale. Prin aceste fapte a devenit și subiect de legendă.

Biserica este situată în localitatea Demre. Tot acolo se află și mormintele Liciene săpate în stâncă, cât și orașul scufundat Kekova. Vă recomandăm o croazieră pentru a descoperi ruinele orașului sub mare.

 

2- Aspendos

aspendos 2.jpg aspendos-son.jpg Aspendos 3.jpg

 

Orașul antic este situat în districtul Serik. İstoria Orașului antic Aspendos incepe din sec. 10 înaintea erei noastre. Este renumit pentru Apeducte și teatrul său cu același nume. Teatrul Aspendos este încă în picioare, fiind casa celor mai mari organizații, datorita acusticii magnifice.

Legenda spune că: erau doi frați arhitecți îndrăgostiți de frumoasa fată a Cesarului din perioada respectivă. Cesarul vede apeductele construite de unul dintre aceștia și se hotărăște să-i dea fata lui. Însă înainte de a lua decizia finală, a vrut  să vadă și teatrul construit de Zenon, celălalt frate. Se plimba pe cele mai de sus rânduri pentru a vedea în întregime totul, când Zenon a șoptit de pe scenă că ar trebui să-i dea fata lui. Acustica perfectă a făcut ca glasul său să ajungă până sus. Rămânând fascinat, nu știe ce să facă iar după cum spune legenda, cu o sabie mare vrea sa își împartă fiica în două pentru cei doi frați, dar Zenon așa mult o iubea pe Belkiz (așa se numește și acum regiunea) încât renunță la partea sa pentru a trăi fata. Văzând așa o dragoste, Cezarul se hotărăște să-i dea fata lui, iar nunta se zice că a fost facută chiar in teatru. 

 

3- Peștera ”Damlataș” (”Picătură din piatră”) 

sehriniTani_3damlatas-magarasi_20150203160827.jpg damlatas 1.jpg damlatas 2.jpg

 

Peștera se află în Alanya, aproape de mare și a fost descoperită în anul 1948, atunci când s-a folosit dinamită pentru construcția portului. Peștera are o suprafață de 180-200m2 și este renumită pentru miile de stalactite și stalagmite. Nu contează dacă e iarna sau vară, temperatura aerului rămâne fixă, 22.3 grade Celsius. Aerul din peșteră conține anumite gaze curative pentru bolnavii de astm.

 

4-Cetatea ”Alara” – Hanul ”Alara”

alarahan07.jpg alara-kalesi-giris-kapisi.jpg alara 1.jpg

 

Hanul este situat vestul orașului Alanya, la o distanță de 37 km, pe malul pârâului cu același nume și a fost construită în anul 1231 de către Sultanul Alaeddin Keykubat. Acum este folosit ca restaurant și centrul comercial. Până vine comanda, aveți posibilitatea de a vă răcori innotând în apa cristalină.

Cetatea Alara a fost construită la un an după Han, tot de către Sultanul Alaeddin Keykubat, având scopul de a-i proteja pe cei cazați la han.

 

 5- ”Kîzîl Kule” sau ”Turnul Roșu”

kizil-kule.jpg kizilkule-sarnic.jpg Alanya-Kizil-Kule-10.jpeg

 

Situat în centrul orașului Alanya, Turnul Roșu a fost construit în anul 1226 tot de către Sultanul Alaeddin Keykubat. Partea superioară a fost numită Turnul Roșu, deoarece cărămizile folosite sunt roșii. De știut: pentru a îmbunătăți durabilitatea turnului, în materialele de construcție s-a folosit albuș de ou. Turnului a fost construit cu scopul de a proteja cetatea și portul împotriva atacurilor dinspre mare și a servit apoi în scopuri militare, timp de secole.

 

6- Cascada ”Duden”

Duden-Selalesi-Resimleri.jpg düden-şelalesi5.jpg antalya_lara.jpg

 

Pe râul cu același nume sunt două cascade, una situată la aproximativ 10 km distanță de centrul orașului Antalya (loc și pentru picnic în același timp) și a doua, vărsarea râului de pe faleză în Marea Mediterană, de la o înalțime de peste 40 de metri.

 

7- Cascada Manavgat

sehriniTani_3manavgat_20150203161559.jpg manavgat-selalesi-1311335483.jpg manavgatbootstour.jpg

 

Cascadă, care se află la 3 km nord de districtul județului cu același nume, Manavgat. Deși înălțimea este redusă, este extinsă pe o suprafață mare și se varsă cu un flux ridicat. Departe de agitația orașului, în mijlocul naturii, aveți posibilitatea de a mânca pește prospăt, de face picnic sau croazieră de-a lungul râului pâna la întâlnirea lui cu marea.

 

 

Pentru întrebari sau mai multe informații nu ezitați să ne conectați pe adresa [email protected]